HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2008.11.21. 08:55 Utazó Kiskövet

A BKV szeme mindent lát – csak semmire sem emlékszik

A BKV csütörtökön bemutatta a KUD fedőnevű diszpécserközpontot, ahol nemcsak nézni, de befolyásolni is tudják az utasok mozgását a metróban.

A kettes metró felújításakor építették ki azt az egész pofás rendszert, amivel kamerákkal folyamatosan lehet látni, hogy az állomásokon működik-e a mozgólépcső, állnak-e a biztonsági sávon, vagy éppen a zsúfoltság miatt többletmetrót kell indítani.
 
A diszpécser kezelni tudja a mozgólépcsőket (erre néhány állomáson szükség is van, mert egyedül nem szabad ezt csinálni), tájékoztatni tudja az utasokat az aktuális változásokról, és a vészjelzőt is bekötötték hozzá.
 
A rendszer látja az összes peront, és a mozgólépcsők elejét és végét is lehet vele látni.
 
A metróállomásokon alapesetben két ember van: az állomási diszpécser és a peronőr. Az előbbi nem jöhet ki a forgalmi helyiségből (ő kezeli a berendezéseket), a peronőr viszont mozoghat, segíthet az utasoknak és a diszpécsernek. Rá legtöbbször a mozgólépcső indításakor és megállításakor van szükség, mert ő megy ki megnézni, hogy van-e valaki a lépcsőn, és jelt ad a diszpécsernek az indításra/megállásra. Viszont az egyszemélyes megállókban nincs peronőr, így a KUD beindításáig a diszpécser egész nap le se vehette a szemét a monitorokról.
 
Most viszont a központi diszpécser is tudja nézni a kamerákat, amíg az állomáson dolgozó ki tud menni a helyiségből, meg tudja nézni, hogy mi történt, vagy éppen segíteni tud az arra rászorulóknak (baleseteseknek, látássérülteknek, mozgáskorlátozottaknak, eltévedt turistáknak).
 
A KUD a vonatok irányításába is beleszólhat, mert látja, ha valamelyik állomáson nagy tömeg torlódott fel (ilyen rendszerint meccsek, koncertek és tüntetések után szokott előfordulni). Eddig az állomási diszpécsereken múlott, hogy telefonált-e a menetirányítónak, a nagy a tömeg miatt, az új rendszerrel azonban a menetirányítók mellett ülő utasforgalmi diszpécser az egész vonalat látva gyorsan tud szólni a kollégáinak, ha valahol plusz szerelvényre van szükség.
 
 
De van egy ennél talán még fontosabb lehetőség is, amit a BKV egyelőre nem tud kihasználni, mert az ombudsman élénken ellenzi azt. Ez pedig az utasok biztonságát szolgáló képfelvevő rendszer. Ma már sehol a világon nem lehet olyan rendszert szerezni, amelyikbe ez nem lenne beépítve, így a pesti rendszerben is megvan. Ez lehetőséget adna arra, hogy a metróban zajló eseményeket a BKV rögzítse, és adott esetben a képeket a rendőrségnek vagy a bíróságnak átadja. Így egycsapásra megfoghatók lennének a rongálók, a zsebtolvajok, az ellenőröket/utasokat verő emberek. Ezzel pedig rögtön követhetővé válnának azok a nagy felháborodást keltő esetek, amikor az ellenőrök állítólag agresszívan lépnek föl néhány utassal szemben. Vagy fordítva, az agresszív részegek is kiszűrhetőek lennének. Az Egyesült Államokban még arcfelismerő rendszer is van néhány helyen beépítve, hogy a már ismert elkövetők (jellemzően zsebtolvajok, graffitisek) mozgását követni lehessen.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv metró ombudsman utastájékoztatás mozgólépcső kud


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr81779611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása