HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.06.12. 16:04 Utazó Kiskövet

A Stadler éves mérlege

A Stadler Rail Csoport a svájci számviteli szabályoknak megfelelően közzétette a 2008-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját, amely alapján 1,065 milliárd svájci frankos (mintegy 196 milliárd forintos) árbevétellel zárta az évet - írja a cég meglehetősen rossz sajtóközleménye. Egy ideig szerettem volna kigyomlálni belőle a germanizmusokat, de aztán feladtam:

A megbízások értékének alakulása 2008-ban kiemelkedő volt, a csoport 2,6 milliárd svájci frank (mintegy 479 milliárd forint) értékben kapott megrendeléseket 2008-ban, amely új rekordot jelent a társaság történetében. A kiváló eredmények 2010-ig lehetővé teszik a rendelkezésére álló termelőkapacitások egészséges kihasználását, és ezáltal biztosítják a munkahelyek, köztük a szolnoki és a pusztaszabolcsi állások megőrzéséhez szükségek feltételeket. A két magyarországi leányvállalat jelenleg 110 munkavállalót foglalkoztat, amely a szolnoki üzem bővítésével 2010 végére 230 főre emelkedik. Mivel a gazdasági kilátások nem javultak számottevően, a csoport jövőbeni teljesítményét illetően nehéz becslést adni. A bizonytalan gazdasági környezet ellenére a Stadler a gyártókapacitások további bővítéséről döntött, amelynek értelmében a Csoport mintegy 90 millió svájci frankos (17 milliárd forint) beruházást hajt végre Svájcban.

A Stadler 2008-ban is aktív szereplője volt a nemzetközi vasúti tendereknek, amelyek közül számos megbízást sikeresen el is nyert. Ezek közül a Svájci Szövetségi Vasút (SBB) 50 db emeletes vonatra, illetve a Norvég Államvasutak által (NSB) intercity és gyorsvasúti közlekedésre szánt 50 db FLIRT vonatra vonatkozó megbízások stratégiai szempontból is különleges jelentőséggel bírnak. A két megrendelés ugyanis lehetővé tette a Stadler számára, hogy belépjen az emeletes motorvonatok, és a 200 km/h sebességű intercity vonatok piacaira.

A Stadler a városi villamosok piacán is folytatta szereplését, a Stadler németországi leányvállalata, a Stadler Pankow GmBH újabb megbízást kapott a norvégiai Bergen városától 12+20 darab Variobahn szállítására. A Stadler további megbízásokat kapott Graz, München és Potsdam városokból is.

Fontos megrendeléseket szerzett a Stadler az elővárosi és regionális vasúti piacon is, az SBB 32 darab, míg a német regionális vasúti üzemeltető VIAS 19 FLIRT motorvonatot rendelt. Ezekkel a megrendelésekkel az összesen eladott FLIRT-ök száma átlépte az 500-at. Emellett az olasz Ferrotramviaria, és a svájci Les Transports Régionaux Neuchâtelois (TRN) két-két darab, míg a németországi Hessische Landesbahn (HLB) további 9 FLIRT vonatra adott megbízást.

A Stadler RS-1 Regio Shuttle elnevezésű könnyű mellékvonali dízel motorkocsija 41 darab értékesített vonattal 2008-ban is megőrizte jó piaci pozícióját. Értékes hír volt a Stadler számára az is, hogy a svájci Glacier Express-t üzemeltető Rhätische Bahn (RhB) és Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) további 8 panorámakocsi leszállítására adott megbízást Stadlernek. 2008-ban az értékesített GTW csuklós motorvonatok száma elérte a 470-et.

A következő 18-24 hónapra vonatokozó jó kapacitáskihasználás ellenére a Stadler nem dőlhet hátra, hanem fel kell készülnie a soron következő kihívásokra. Az egyik legjelentősebb megmérettetés a Stadler számára az SBB emeletes távolsági villamos motorvonatokra vonatkozó kiírása lesz, illetve a magyarországi városi villamos tenderek, amelyeken a Stadler is részt vesz.

A kapacitások bővítése, és az infrastrukturális beruházások a Stadler részére akkor térülnek meg, ha további jelentős megbízásokkal tudja gazdagítani rendelésállományát a csoport. Ezért a tendereken való sikeres szereplést a Stadler továbbra is fontos célkitűzésének tartja, amely fontos feltétele annak is, hogy a vállalat a versenytársakkal szemben megszerzett technológiai előnyt a jövőben is meg tudja tartani.

Szólj hozzá!

Címkék: vasút villamos stadler


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr81181219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása