HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2008.12.12. 13:52 Utazó Kiskövet

Miért sztrájkolnak a BKV szakszervezetei?

Mert biztonságos munkahelyet akarnak maguknak - legalábbis ez lenne a lényege a sok szóvirágba csomagolt követeléseknek. A szóvirágokra pedig azért van szükség, mert a kirúgásmentes munkaadót már megteremtették maguknak. Sőt, a Kollektív Szerződés módosítását is elfogadták, pedig a módosítás nem sok előnyt adott a dolgozóknak.

Vagyis az igazi dolgozói célok már ki vannak pipálva, így - jól jövedelmező szakszervzetei munkájuk megtartása végett - olyan, az érdekvédelmen túli célokat határoztak meg, mint a "stabil finanszírozás" meg a "műszaki állapotok javítása". Hát, elég kevés olyan békávést ismerek, akik ne ezt akarnák. A tárgyalásokon a munkáltatói oldalon ülők is ezt akarják, hiszen némelyikük maga is beül hétvégenként buszt/trolit/villamost vezetni. Tudják, milyen a kocsik állapota, néhányuk elég hülyén is érzi magát a fenyegetéseket hallva.

A szakszervezeti vezetők helyében én is hülyén érezném magam. A szakszervi szószólók (Nemes és Földényi urak elsősorban) pontosan tudják, hogy amit akarnak, azt a cégvezetés nem tudja megadni, ehhez az kell, hogy a menedzsment sikerrel lobbizzon a költségvetési támogatások növeléséért. Anyira tudják, hogy a követeléseknek már részévé tették, hogy a kormány és a főváros "megfelelő szinten" képviseltesse magát a tárgyalásokon. Mint kiderült, a főpolgármester helyettese és Gyurcsány kabinetfőnöke már nem is elég nekik. Vagyis Földényiék már csak Gyurcsánnyal és Demszkyvel volnának hajlandók tárgyalni, és ezért a beszélgetésért hajtanák sztrájkba a fővárost.

A többiekkel már csak azért ülnek le, hogy ezt a követelésüket elmondják nekik. Meg hogy amiben egyetértenek a cégvezetéssel, azt utána mélységesen elhallgassák, elsősorban a média és a szakszervezeti tagok elől.

2 komment

Címkék: bkv sztrájk követelés


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr9818981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.12.18. 09:38:43

Na csak kisíbolt a szerszervezet újabb - vissza nem térítendő, elszámolásmentesen elkölthető - 12-20-30 milliárdot... HURRÁ! Csakhogy mindezzel nem érték el a vágyott célt - már ha valóban nem csak a pitiáner önérdek volt a céljuk. Ráadásul megint az államtól kaptak mentőövet, miközben - a nagyokos BKV szakik szerint is - a Fővárosnak lenne feladata pénzelni a saját vállalatát. Márpedig ha ez így van, akkor ez a szaKszervezet is csak egy szaRszervezet.

Különben is, állami/önkormányzati monopolcégnél nem kell sztájkolni! Ugyanis az adófizetőkkel csesznek ki általa. Azokkal, akiknek közük sincs a balhéhoz. Ha nagyot akartak volna az elégedetlenkedők lázadni, akkor vontak volna inkább csuklósbusz-kordont az BKV, MÁV, Volán székházak köré, és se ki se be alapon addig blokkolták volna a vezérei mozgását, amíg nincs megegyezés. Na, de a civil lakossággal ne basszanak már ki a saját ki! Mert aki most épp a vasúti sztrájk miatt szív, az nem azt fogja majd mondani, hogy "Jaj szegény mozdonyvezetők, de szar is az életük..." hanem hogy a jódurva anyját mindnek a szándékos kibaszásért.

A sztrájk a magánszektorban dolgozók sajátságos fegyvere. Közszolgálatban helye nincs!

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2008.12.18. 12:25:43

A fővárosnak valóban több pénzt kéne adnia, de az állami segítség sem az ördögtől való: a fővárosban dolgozók az ország GDP-jének kb felét termelik meg (40-60 százalék között inog az arány), a dolgozók nagy része pedig BKV-val jár. Vagyis a BKV működése az egész ország javát szolgálja. Sőt, az itt megtermelt adók nagy része az államhoz folyik be, így elég egyértelmű, hogy az állam szerepvállalása gyakorlatilag annyi, hogy néhány milliárdot viisszacsorgat az azt megtermelő városlakóknak. Formailag azonban valóban a fővárostól hiányzik a legtöbb pénz.
A szakszik érvelését és követelését inkább nem minősítem, csak nagyon durva jelzőket tudnék használni. Pedig a vezetőik között is vannak talpig becsületes emberek, és mégis...
süti beállítások módosítása