HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.02.23. 16:35 Utazó Kiskövet

Pénzt nekik, de gyorsan!

A BKV szerette volna 200 millió forintból megúszni az elaggott szovjet metrók felújítását, de a vállalkozó által kért pénzt a főváros nem akarja megadni. Van még valakinek kérdése, hogy a BKV járműparkja miért van egyre nevetségesebb állapotban?

Kattintás után az Index cikke a témában. 

Félmilliárdot kell gyorsan adni a BKV-nak metrófelújításra
 
Eredetileg 200 millió forintra becsülték a 3-as metró motorvonatok felújításának árát, de a pályázatra csak egy jelentkező akadt, aki sokkal több pénzt kért a munkáért, összesen 714 millió forintot.

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a fővárosi közgyűlés most csütörtökön tárgyalhatja viszont a 2009-es átmeneti finanszírozásról szóló rendelet módosítását. Erre azért van szükség, hogy a BKV időben meg tudja kezdeni a 3-as metró motorvonatok elöregedett forgóvázainak cseréjét.

A legrosszabb állapotban lévő, anyagában elfáradt forgóvázakat a műszaki felmérések alapján idén kell kicserélni. Egy korábban meghirdetett közbeszerzési eljárás során azonban az eredetileg becsült 200 millió forint helyett 714 millió forintos ajánlatott kapott a közlekedési vállalat az egyetlen jelentkezőtől.

A kabinet ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a BKV tervezett 2009-es támogatási keretéből 514 millió forintot már most biztosítson az 50 darab forgóváz beszerzésére.

A 2-es és 3-as metró vonalán jelenleg két fajta orosz gyártmányú jármű közlekedik. Az EV-típusú járművek átlagéletkora 30-40 év között van, a 81-es típusú járműveket pedig 1990-ben az orosz államadósság terhére szerezték be.

A tervek szerint a 2-es metró szerelvényeinek hamarosan kezdődő cseréje után az összes EV-típusú járművet végleg kivonnák a forgalomból, a jelenleg maximum 19 éves 81-es típusú szervényeket pedig felújítanák, és ezek közlekednének a 3-as vonalon.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr41961006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.