HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.03.04. 18:13 Utazó Kiskövet

Kocsis elzárta a csapot

A BKV vezére ma "rendkívüli sajtótájékoztatót" tartott. Annyiban valóban rendkívüli volt, hogy Kocsis István, khm, divatosan szólva coming outolt. Azt mondta, hogy elzárja a csapot, és nem engedi, hogy "bizonyos politikai-gazdasági körök" különféle tanácsadói szerződések leple alatt "kivéreztessék a céget". Kiváncsi vagyok, hogy Kocsis tényleg ilyen bátor-e, és következetesen kiáll a pénz elherdálása ellen, vagy csak egy jól sikerült PR-akcióról szólnak a beszámolók. (Annak se rossz, legalább szavakban kezdjünk el harcolni az intézményi lopások ellen.)

Alább az Index idevágó cikke, néhány aranyköpéssel.

 

Politikai támadást sejt a BKV-vezér

Nem azért támadják egyes körök, mert különféle tanácsadói szerződéseket köt, hanem azért, mert megszünteti a korábbiakat, hogy megakadályozza a BKV kivéreztetését, mondta Kocsis István, a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

Kocsis István az Index által is közölt, időközben a BKV honlapján is nyilvánossá tett [1] tanácsadói szerződésekkel[2]kapcsolatban elmondta, hogy úgy érzi: politikai támadások alatt áll. Hozzátette, véleménye szerint azért támadják, mert csapokat igyekszik elzárni, annak érdekében, hogy a BKV kivéreztetése megszűnjön. Bemutatta, hogy a tanácsadói szerződésállomány a 2007-es 700 millióról 2008-ban 400 millióra csökkent, idén pedig 300 millió körül lesz.

Arról, hogy milyen konkrét személyekről van szó, csak annyit mondott, hogy sejthető, melyek azok a politikai körök, amelyeknek nem tetszik, amit csinál. Konkrét kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesre céloz, akivel korrekt a munkakapcsolata.

A korábbi, hivatalba lépése előtti szerződésekre utalva Kocsis felolvasott egyes bekezdéseket azokból. Idézte például a következő szakértői elemzést, ami a szabadságigény kielégíthetőségére vonatkozott:"A szabadságigényt a munkavállaló a közvetlenül munkáltatói jogkört gyakorló részére nyújtja be, melynek alapbizonylata a szabadságos tömb."

Az érdekes szerződési pontok közé tartozott még például a „Napirendi pontok egyeztetése a vezérigazgatóval, ráfordítási költség összesen 525 ezer forint.” (Két szakértőnek fizették ki.) „Részvétel a véleményezésen 25 ezer forint.” Véleményezés leírása 70 ezer forint.” Véleményezés ismertetése a vezérigazgatóval 12 500 forint.” „Vezetői értekezleten emlékeztetők minőségbiztosítása összesen 1,5 millió forint.” Azt viszont Kocsis nem volt hajlandó elárulni, hogy mikor és kikkel köttettek, mondván „régi, lezárt ügyek” ezek, „a lényeg, hogy nem ilyeneket akarnak kötni”.

Az Index által ismertetett [3], hivatalba lépése óta kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban Kocsis István elmondta, hogy olyan munkát nem finanszíroztak, amiből nem volt haszna a BKV-nak. A formacipő-tanácsadásra például szerinte szükség volt, mert nem tarthatnak cipőipari szakembert főállásban.

A sokat kritizált, két offshore céggel kötött, majdnem 50 millió forintos devizatanácsadási és válságelemzési szerződésről azt mondta, hogy mára már megtérültek. Az offshore cégek gyanús hangzására vonatkozó kérdésre elmondta, hogy véleménye szerint ez a nagy bankoknál is használatos technika.

A kiválasztásukra utalva Kocsis István hozzátette azt is, hogy a BKV-nál mindennap járnak lobbisták, jelentkezők, és aki jó ajánlatot ad, amiben van munkatartalom, azzal foglalkoznak. A neves bankok, a nemzetközi könyvvizsgálók drágák, és előfordult, hogy azt mondták már, hogy nem is kívánnak a BKV-val dolgozni. A vezérigazgató ígéretet tett arra, hogy a jövő héten bele lehet nézni a tanulmányokba is, hogy az újságírók meggyőződhessenek arról, hogy nem érdemtelenül fizették ki azokat.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr30981488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.