HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2010.12.06. 19:34 Utazó Kiskövet

Verekedésre számítanak Ferihegyen

Kedd reggeltől az In-Kal Security védi a Ferihegyi repülőtér előtti parkolót és taxidrosztot.

20 komment

Címkék: repülés taxi ferihegy zóna főtaxi


2010.11.26. 08:22 Utazó Kiskövet

Te is beszoptad a zöld Porsche taxikat?

Csütörtökön a teljes magyar sajtó ujjongva számolt be a Green Taxi indulásáról, egy „új”, környezetbarát taxitársaságról. Fittyfenét új, csak már megint nem sikerült utánanézni.

Szólj hozzá!

Címkék: porsche taxi green zóna


2010.11.25. 07:56 Utazó Kiskövet

Beintett a Budapest Airport

Azt írja a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég, hogy – miután kirúgta a Zóna Taxit, leszerződött a Főtaxival. És szerintük ez jobb lesz és olcsóbb, és az utasok örülni fognak. Üzenem: egy frászt örülünk.
 

8 komment

Címkék: repülés taxi ferihegy


2010.11.23. 08:01 Utazó Kiskövet

Így szűnik meg a BKV

Megnyerte a BKV midibusz-tenderét az Orangeways. Erre az eredményre számítottunk már tavaly is, az eredményhirdetés időzítésével azonban hosszútávra üzentek a BKV dolgozóinak. De vajon mit?

8 komment · 1 trackback

Címkék: bkv tömegközlekedés orangeways vitézy nógrád transman bkk


2010.11.09. 19:57 Utazó Kiskövet

Jó reggelt, kedves NKH!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság visszavonta a BKV működési engedélyét, és hat hónapra ideiglenes működési engedélyt adott. Indoklás alább.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv tarlós nkh


2010.11.05. 19:38 Utazó Kiskövet

Az első téligumi-teszt

Az Utazó Kiskövet nemrég téligumi-tesztre kapott meghívót. Ilyet eddig leginkább csak a német ADAC-tesztekből ismertünk, ezért elmentünk a bemutatóra.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt autó genertel téligumi


2009.06.12. 16:04 Utazó Kiskövet

A Stadler éves mérlege

A Stadler Rail Csoport a svájci számviteli szabályoknak megfelelően közzétette a 2008-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját, amely alapján 1,065 milliárd svájci frankos (mintegy 196 milliárd forintos) árbevétellel zárta az évet - írja a cég meglehetősen rossz sajtóközleménye. Egy ideig szerettem volna kigyomlálni belőle a germanizmusokat, de aztán feladtam:

Szólj hozzá!

Címkék: vasút villamos stadler


2009.06.12. 15:20 Utazó Kiskövet

Kicserélték a megállótáblákat

Van egy kreatív csapat, akik Reklámbistro néven néha összejönnek inni, és ezért fizetnek is. A legutóbbi ilyen alkalom bevételéből kicseréltek néhány óbudai BKV-megállótáblát.

Szólj hozzá!

Címkék: tábla utastájékoztatás megálló reklámbistro


2009.06.11. 12:15 Utazó Kiskövet

Fulladozik a londoni metrósztrájk

Szerdán kétnapos, három napig tartó sztrájkba kezdtek a londoni metró járművezetői. Ma már a legtöbb állomás nyitva volt, este pedig be is fejeződik a sztrájk, de normál menetrend csak holnap reggel lesz.

Az első napon még gyakorlatilag egyetlen vonalon sem volt közlekedés, 15 megállót pedig ki sem nyitottak. Ma reggel már csak négy ilyen állomás volt, és az elővárosokban egész jó volt a közlekedés.

De mi a bajuk a metrósoknak?

A londoni közösségi közlekedést egy irányító-megrendelő szervezet működteti, a Transport for London, vagyis TfL. Ez bízza meg a buszos, metrós, villamosos és gyorvasutas alvállalkozókat az utasszállítással. Ezen kívül ez a cég szedi be a dugódíjat, és adja ki a taxisengedélyeket is, vagyis az összetett városi közlekedésre összetett bevételi szerkezete van. A cég 100 százalékban a lonodni önkormányzat tulajdona, a felügyelőbizottság vezetője pedig maga a londoni polgármester, akit most szerencsétlenségünkre Boris Johnsonnak hívnak (ő az a futóbolond, akit egyszer lefilmeztek, hogy biciklivel átmegy a piroson, de ez a legkisebb baj vele).

A buszsofőrök csúcsbére heti 500 font, a metróvezetőké viszont ennek a duplája - utóbbiak közül sokan keresnek évente ötvenezret is, míg a buszsofőröknél rendszeres a munkaerőhiány Sok bevándorló buszvezetőként kezdi brit pályafutását, és aztán továbbáll. A metrósoknál a hosszabb képzés és a jobb fizetés miatt tovább maradnak az emberek, de a munkakkörülményekkel és a fizetéssel így sem elégedettek.

A 11 vonalat és 400 kilométert számláló londoni metróhálózat ugyanis állandó gondokkal küzd. A késések mindennaposak a biztosítóberendezések hibája miatt, rendszeresen kigyulladnak az állomások - és tegyük hozzá, a sofőrök sokat dolgoznak a föld alatt, órákon át betonfalakat néznek egy szűk fülkében ülve. Az időzítésnek pedig az az oka, hogy a munkaadó le akarja építeni a kettős munkaköröket, vagyis azokat, ahol egyszerre két ember végzi ugyanazt a feladatot. Nagyjából ez a bajuk, cserébe 30 százalékos fizetésemelést követelnek, ez fejenként és évente hárommillió forint. A munkaadó viszont négy éves bérmegállapodást kínál, 1,5 százalékos béremeléssel. Ezen kívül még volt némi személyeskedő szócsata is a tárgyalások idején, de ebből a kívülállók semmit sem értenek. Én sem.

A sztrájk idejére a TfL 1000 taxit iránytaxinak állított be, így több embert beültettek egy-egy autóba. 100 pluszbuszt is rendeltek, a vonatokon elfogadják az Oyster pay as you go kártyákat (ez kábé a pesti füzetjegynek felel meg), és a hajók (még a városnézők is!) beálltak a személyszállításba. A dugódíjat nem függesztették fel, viszont több ezer ideiglenes bicikliparkolót állítottak fel. A közlekedési dolgzók közül sokan a metróállomások előtt állva tájékoztatják az utasokat, a bicikliseknek pedig térképeket osztogatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: metró london sztrájk tube transport for london tfl


2009.05.29. 14:51 Utazó Kiskövet

Buszokat vesz a BKV

Végre eldőlt, hogy milyen buszokat vesz a BKV.

3 komment


2009.05.27. 07:56 Utazó Kiskövet

Megverték a Ráckevei HÉV kalauzát

Hétfő este 7 óra után néhány perccel bántalmazták a Ráckevei HÉV egyik kalauzát Dunaharasztinál. Az elkövetőt a helyszínre érkező rendőrök elfogták és előállították. Részletek a BKV közleményéből:

2 komment

Címkék: verés


2009.05.22. 19:41 Utazó Kiskövet

Mi akartuk, megkaptuk

A BKV ismét bevezeti az elsőajtós felszállási rendet néhány járaton. Egyszer volt már ilyen, akkor este 8 után csak az első ajtónál lehetett felszállni. A rendszer néhány hónapon belül elbukott, mert az utasok morogtak, a sofőrök pedig nem vállalták a konfliktust az utasokkal. Hétfőtől újra megpróbálják, először néhány alvállalkozó által üzemeltetett, kisforgalmú járaton.

6 komment


2009.05.20. 13:14 Utazó Kiskövet

Gyereket csak csapatostul szabad ölni?

Egy tervezett KRESZ-módosítás értelmében a buszokat is gyereküléssel kell felszerelni. A Vasi Volán a terv megjelenésekor azonnal közölte: ha bevezetik a módosítást, megszüntetik az iskolajáratokat.

Papp László, a Vasi Volán vezérigazgatója szerint se pénzük, se idejük nincs gyerekülések szerelgetésére. Lefordítom: nincs kedvük a gyerekekre vigyázni. Papp szerint 41 település gyerekeit szállítják ingyen iskolába.

Délután már a szakminiszter azt nyilatkozta: a már legyártott buszokon ezt nem lehet számonkérni, de ezentúl az iskolabuszokra kiírt pályázatoknál majd figyelembe kell venni.

A módosítást szeptembertől lép életbe, addig még vitatkozhatnak.

Szólj hozzá!


2009.05.20. 07:43 Utazó Kiskövet

Demszky már a 4-es metró harmadik szakaszát építi

Még a 2007 és 2013 közötti tervidőszakban kész támogatást nyújtani az Európai Unió (EU) a 4-es metró második szakaszának megépítéséhez - közölte brüsszeli tárgyalását követően Demszky Gábor kedd este az MTI-vel.

Szólj hozzá!


2009.05.19. 10:21 Utazó Kiskövet

Koncessziós mélygarázs-építési elképzelések a fővárosban

Közpénz nélkül, magántőke bevonásával, koncessziós eljárással kíván öt mélygarázst megépíttetni a fővárosi önkormányzat - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Szólj hozzá!


2009.05.19. 07:19 Utazó Kiskövet

Mesterséges dugókkal kísérletezne a főváros

Nem hittem volna, de a városházán tényleg ki akarják próbálni, milyen lenne a csendes, élhető belváros. Ezért a nyáron megnehezítenék az autósok dolgát, és egy rakás főúton újabb buszsávot alakítanának ki. Vagyis ideiglenesen megvalósítanák a célt, de a hozzá vezető beruházások nélkül.

Szólj hozzá! · 1 trackback


2009.05.18. 09:15 Utazó Kiskövet

Tahó mamó

A méltán közkedvelt (zsúfolt) hatos villamoson egy idős asszony tolakodott, de legjobban az udvariasságtól ijedt meg. Életkép alább:

Szólj hozzá!


2009.04.28. 16:25 Utazó Kiskövet

A miskolci villamost féltik a forint gyengülésétől

A miskolci villamoshálózat fejlesztése ügyében a városvezetés a kormányhoz fordult és a napokban várja a választ, a megoldási javaslatot - tájékoztatta Káli Sándor (MSZP) polgármester az MTI-t.

1 komment


2009.04.28. 16:19 Utazó Kiskövet

Sztrájkból vehetett borospincét Gaskó

A Demokratikus Hálózat baloldali ifjúsági szervezet kedden azzal gyanúsította meg a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökét, hogy borospincéjéhez olyan pénzből juthatott, amelyet a "politikai megrendelésre rendezett sztrájkokból" szerzett - írja az MTI.

Szólj hozzá!


2009.04.28. 16:03 Utazó Kiskövet

Vidékre küldik a parkolási bírságokat

A közlekedési miniszter megváltoztaná a közúti bírságok rendszerét, és az üzembentartó lakhelye szerinti bíróságok intéznék a parkolási bírságok miatti pereket. Utóbbival csökkenne a fővárosi bíróság leterheltsége.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: parkolás hónig


2009.04.27. 12:00 Utazó Kiskövet

Egyszerre villamos, metró és HÉV, de még kanadai is

Edmonton közlekedési megoldásairól ír a PT Info. Érdemes elolvasni.

Szólj hozzá!


2009.04.27. 11:30 Utazó Kiskövet

Tízmilliárdot kap a BKV

A fővárosi kabinet hétfői ülésén tárgyalt a költségvetés tervezetében szereplő 10 milliárd forintos közösségi közlekedési támogatásról, amelyet az önkormányzat a BKV-nak nyújt. Ezt a pénzt felújításra és karbantartásra költheti a BKV.

Szólj hozzá!


2009.04.27. 10:40 Utazó Kiskövet

Végre tökösek voltak a pestiek

Múlt pénteken elcsíptek két graffitizőt. Végre egyszer összefogott utas, rendőr, BKV-s.

3 komment

Címkék: bkv rendőr graffiti utas


2009.04.27. 08:00 Utazó Kiskövet

Felmondtak a Nógrád Volánnak

A múlt héten a BKV felmondott egyik alvállalkozójának, a Nógrád Volánnak.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv felmondás alvállalkozó nógrád arriva transman


2009.04.24. 14:22 Utazó Kiskövet

Felavatták a Stadler szolnoki járműgyárát

Kétszáz embernek ad munkát a magyar vasútipar legmodernebb üzeme. A svájci Stadler szolnoki gyára hiperszuper, jó a fizetés, és féléves svájci betanulást ajánlottak a dolgozóknak, akik ennek ellenére alig jelentkeztek munkára.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés vasút szolnok stadler