HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2008.11.13. 15:27 Utazó Kiskövet

Tüntetés és sztrájk a BKV érdekében

A BKV harciasabb kedvű szakszervezetei december 18-ra nemcsak sztrájkot, hanem demonstrációt és aláírásgyűjtést is hirdettek. De igazán a sztrájkfelhívás tartalma az izgalmas, nem a formaságok. Azt szeretnék ugyanis, hogy a főváros fizesse ki azt, amit a BKV-nak ígért. De legalább 30 milliárdot.

A felhívást közzétevő érdekképviseletek most először nem a BKV vezetését, hanem a fővárosi képviselőket szeretnék jóbb belátásra bírni. Csütörtökön délután hatalmas iratcsomóval támadták meg a Fővárosi Közgyűlésben vitatkozó képviselőket, akik épp rendkívüli ülésen a Fővárosi Gázművek részvényeinek eladásáról döntöttek - az eladás akár 100 milliárd forintos bevételt is jelenthet.

Az akció időzítése ezért sem volt rossz, hiszen a BKV adósságállománya 60 milliárd körül van.

A szakszervezetek ezúttal nemcsak a BKV vezetésével bánnak kesztyűs kézzel, hanem az utasokat is igyekeznek a maguk oldalára állítani. Aláírásgyűjtést kezdenek ugyanis az utasok között, amelyben arról is tájékoztatják a járókelőket, hogy a BKV tetemes adósságáról elsősorban a fővárosi képviselők tehetnek, mert az önkormányzat már évek óta nem fizeti ki a BKV az általuk megrendelt szolgáltatás ellenértékét.

A Fővárosi Önkormányzat ugyanis nemcsak tulajdonosa, hanem a BKV legnagyobb megrendelője is egyben. Vagyis a Városháza egyfelől mindenható tulajdonosa a cégnek, hanem megrendelője is egyben, sőt, rendeleti úton szabályozza a jegyárakat is. Ebben a hármasban azonban néha a képviselők sem tudnak eligazodni, hiszen néha a nyereségben, néha pedig a legkisebb ráfordításban érdekeltek.

A felhívással (a fene sem tudja, hogy akarattal-e) így az érdekvédők a mostani vezérigazgató törelvéseit segítik, hiszen Kocsis István többször kijelentette: a BKV nehéz helyzetét újabb pénzforrások bevonásával lehet csak megoldani. Az már más kérdés, hogy a szakszervezetek élesen elutasítják a vezér legkomolyabb ilyen irányú tervét, a holdingosítás utáni tőkebevonást. Vagyis a szakszervezetek szerint a pénz csak akkor jó, ha az állam bácsitól jön.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv tüntetés sztrájk főváros


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr67767209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása