HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.01.10. 18:48 Utazó Kiskövet

Regőczi még holtában is támad

Az elmúlt hetek BKV-s botrányait sokak szerint a cég ősszel kirúgott értékesítési igazgatója, Regőczi Miklós gerjesztette. Alább egy olyan ügy, amivel nem a cégen akart bosszút állni, de mégis sikerült:

 

Arra kiváncsi volnék, hogy az ombudsman vajon konzultált-e a BKV jogi igazgatójával arról, hogy a levelezésüket nyilvánosságra hozza.

 

Az adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen adatkezelés történt a BKV-nál

Nem járt el jogszerűen a BKV Zrt., amikor az általa követelés, bírságolás céljából kezelt személyes adatok közül kiválogatta a budapesti Gábor Áron utca lakóihoz köthetőket - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásáról pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az ügy előzménye, hogy a 91-es busz az új menetrend szerint érinti a budapesti Gábor Áron utcát is, ám az ott lakók ezt kifogásolták, környezetszennyezőnek és feleslegesnek nevezték. A BKV Zrt. viszont a közérdekre hivatkozott.
 

 

Ennek alátámasztására a közlekedési vállalat egyik akkori vezetője elrendelte, válogassák ki a BKV bírságolási adatbázisából azok nevét, akik nem fizették be a rájuk kivetett pótdíjat - olvasható a dokumentumban, amelyben megjegyzik: mindezzel a vállalat azt akarta bizonyítani, hogy az utca lakói is igénybe veszik a járatot. Az adatvédelmi biztoshoz érkezett panaszos beadvány ezt az adatgyűjtést kifogásolta.
Jóri András megkereste a BKV-t, és a közlekedési vállalat jogi igazgatója válaszlevelében arról tájékoztatta, hogy valóban kigyűjtötték a Gábor Áron utcában lakók pótdíjtartozásait. Aki ezt elrendelte, a társaság volt értékesítési vezérigazgató-helyettese azonban már nem dolgozik a cégnél, ezért szándékáról a BKV-nak nem áll módjában nyilatkozni. A gyűjtéssel létrehozott adatbázist pedig megsemmisítették.
 

A hivatal tájékoztatása szerint az adatvédelmi biztos mindezekkel kapcsolatban közölte, hogy a BKV Zrt. a tevékenysége során kezelt személyes adatok védelméért, mint adatkezelő felelős. Csak az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen személyes adat kezelhető, olyan mértékben, ami a cél elérésére alkalmas, és csak annyi ideig, amennyi a cél megvalósulásához szükséges - áll a kommünikében.
Hangsúlyozták, a BKV azért nem járt el jogszerűen, mert mint adatkezelő csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhet személyes adatot, ami ebben az esetben nem így történt.
 

Mint írták, a céltól eltérő, jogellenes adatkezelés attól függetlenül megállapítható, hogy a válogatást a vállalat egy volt dolgozója végeztette el, ugyanis a közlekedési társaság felelősséggel tartozik a munkavállalója adatkezeléséért; hozzátették: adatkezelőként a cég köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

5 komment

Címkék: bkv pótdíj regőczi biztos adatvédelmi jóri


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr94868183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.11. 23:56:36

Regőczi maghalt? Isten nyugosztalja. Ritka rossz ember volt. :)))))

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.01.12. 09:25:57

Ez nagyon durva! (És persze higgyük el, hogy adataink harmadik félnek nem kerülnek ki, és persze bizalmasan kezelik őket...)

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2009.01.13. 19:10:48

@városjáró: Amennyire tudom, még nem halt meg, de a BKV körül nem sok vizet zavar. Illetve dehogynem, csak nem hivatalosan.
@kétszersült: Azt nyugodtan hidd el, hiszen ebben az esetben sem került harmadik félhez semmilyen adat. Ahogy az a postban is olvasható, alistát már megsemmisítették.

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.01.13. 21:16:10

@Utazó Kiskövet: Ezt értem, ám ezek után már az embernek kétségei lehetnek... Minden esetre jól esett, hogy amikor befizettem életem első büntetését a BKVnak (decemberben, mert véletlenül a szakaszjegyet és nem az átszállósat lyukasztottam ki), kaptam 20% kedvezményt :)

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2009.01.13. 22:36:04

Kétségei az embernek mindig lehetnek. Sőt legyenek is, különben minden változatlanul maradna.
süti beállítások módosítása