HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.02.13. 14:49 Utazó Kiskövet

Utas-e a bliccelő?

A Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint a BKV semmibe veszi a jogszabályokat. Szerintem az egyesület meg nem olvassa azokat. Az alábbiakban olvasható az MTI idevágó híre, ami több sebből vérzik.

Szerintem ugyanis nem alkotmányellenes, hogy a különböző járművekre különböző szabályok vonatkoznak. Ugyanúgy, mint a KRESZ esetében, nincs ebben semmi diszkrimináció. Egy minisztertanácsi rendeletet és a polgári törvénykönyvet a BKV "belső szabályozásának" nevezni meg egyenesen nevetséges. Egyébként meg nehogy fogyasztónak nevezzük azokat, akik lopnak egy szolgáltatást.

A BKV semmibe véve a jogszabályokat továbbra is öt évre kiterjesztve érvényesíti a pótdíjfizetési követeléseit, ráadásul az eljárási költségekkel és kamatokkal jelentősen megnövelve - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) csütörtökön az MTI-vel.

A BKV-nak a hatályos jogszabályok és egy nemrégiben született ombudsmani állásfoglalás szerint is egy év áll rendelkezésre, hogy követeléseit behajtsa - írták közleményben.
Közlésük szerint az OFÉ-hez több panasz is érkezett a BKV bírságbeszedési gyakorlatával kapcsolatban. A fogyasztók azt kifogásolják, hogy a jeggyel ellenőrzéskor nem rendelkező utasok több éves késéssel kapták meg a fizetési felszólítást, a kamatokkal jelentősen megnövelt összegről. Emellett olyan eset is tudomásukra jutott, hogy a fiatalkorú szabálysértőnek - szintén több éves késéssel - akkor postázták a fizetési felszólítást, amikor már nagykorú lett.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tavaly októberben fogalmazott meg kritikákat a BKV jegyértékesítési és pótdíjazási gyakorlatával kapcsolatban. Az MTI-vel akkor azt közölte, hogy a jogállamiság elvével és a tisztességes eljárás jogával nem egyeztethető össze, hogy a BKV követeléseit a jogszabályban meghatározott egyéves elévülési időn túl, saját belső döntése alapján öt évre kiterjesztve érvényesíti, az eljárási költségekkel és kamatokkal megnövelve.

Kocsis Istvánnak, a BKV vezérigazgatójának válasza után Szabó Máté elismerte, hogy egy 1981 óta érvényben lévő minisztertanácsi rendelet értelmében az egyéves elévülési idő csak az autóbuszon, trolibuszon, és villamoson utazókra vonatkozik, a HÉV-en és a metrón utazókra viszont nem.

A biztos szerint - a BKV véleményével szemben - ezt az ellentmondást nem csak a jogalkotó oldja fel. Az Alkotmány ugyanis tilt minden hátrányos megkülönböztetést, így a különböző járműveken utazók megkülönböztetését is - hívta fel a figyelmet az ombudsman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr52941118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása