HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.02.24. 15:39 Utazó Kiskövet

Okosabbak lesznek a BKV-sofőrök

Új szabályok alapján kell vizsgázni a buszsofőröknek. Ezentúl ritkábban, de nagyobb szakmai felkészültséggel kell számot adni a tudásukról, legalábbis ez áll a BKV közleményében. Reméljük, hogy ezentúl a felkészült sofőrök mellől hamarabb kirostálódnak majd azok, akik nem erre a pályára valók.

 

BKV: Uniós színvonalú vezetéstechnikai oktatás
Télen-nyáron is biztonságosan a BKV-val

Az uniós szabályoknak megfelelően jelentősen bővített elméleti és gyakorlati oktatást nyújt buszvezetőinek a BKV Zrt. A korábbiakhoz képest újabb típusú, szigorúbb vizsgák - az európai normáknak megfelelő képzés teljesítése - után az autóbusz-vezetők az Európai Unió egész területén érvényes vezetői engedélyt kapnak.

Az eddigi gyakorlattól eltérően új típusú szakmai alapképesítést kell szereznie annak, aki D kategóriás vezetői engedélyét 2008. szeptembere után szerezte. Az autóbuszvezetőknek az alapképesítés megszerzését követő 5 éven belül, majd ezután ötévente ismét továbbképzésen kell részt venniük. Az elsajátított ismeretekről minden esetben hatósági vizsgán kell számot adniuk. Az európai szintű vizsga követelményei rendkívül összetettek, de a minősítő vizsgák továbbra is megmaradtak, igaz az eddigi 2 évről 5 évre módosult az időbeni kötelezettség; a korábbiakhoz hasonlóan emellett továbbra is komoly elméleti, valamint gyakorlati tudást – és felkészítést – igényelnek. A gyakorlati felkészítés során külön figyelmet fordítunk a vezetéstechnikai felkészülésre, amelynek eredményeként járművezetőink a téli útviszonyok (havas, csúszós utak) közepette is biztonságosan irányítják a járműveket. A vizsgák sikeres teljesítése után autóbusz-vezetőink engedélye az Európai Unió minden tagországában érvényes lesz. Az első, immár az európai normáknak megfelelő tanfolyamok február 16-án (alapképesítés) illetve február 23-án (továbbképzési képesítés) indultak.

A szakmai alapképesítés és a továbbképzési képesítés költségeit – 1 éves tanulmányi szerződéskötés mellett – Társaságunk átvállalja (a javítóvizsga-díjak kivételével). Tekintettel arra, hogy 2013-ig évente körülbelül 800 főt kell a modern, európai közlekedési kultúrát is magába foglaló képzésben részesíteni, ez a BKV Zrt.-nek éves szinten mintegy 50 millió forintos többletkiadást jelent.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr26963160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása