HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.03.06. 12:19 Utazó Kiskövet

A BKV-jegyhez mérnék a parkolási díjakat

Alább Hagyó Miklós közleménye arról, hogy miként szeretné megváltoztani a parkolási rendet a fővárosban.

Átlátható, visszaélésektől mentes és ésszerűbb parkolási rendet Budapesten!
Hagyó Miklós a kerületekkel egyeztetett az új fővárosi parkolási stratégiáról

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az új fővárosi parkolási stratégiáról tárgyalt a kerületekkel. A tervezetet a megbízhatóbb, ésszerű, átlátható és európai színvonalú parkolási rend érdekében dolgozta ki a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Parking Kft. Az élhetőbb főváros kialakításának célkitűzéseit szem előtt tartó rendelet-tervezet legfontosabb elemeivel - amelyet a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint a fővárosiak is támogatnak - az érintett budapesti önkormányzatok is egyetértenek. Az egyeztetésen képviseltette magát valamennyi érintett budapesti önkormányzat, és jelen volt Gyarmati Zoltán, a Főváros Önkormányzat cégének, a Parking Kft-nek az ügyvezető igazgatója.

A koncepció bővíti és az átjárhatóság érdekében egységesíti a jelenlegi zónákat. Az eddigi 9 helyett 6 övezet lép életbe, a tarifákat pedig a 290 forintos BKV jegy árához viszonyítva állapítja meg. A változások átlagosan 27 százalékos emelést takarnak. A kerületek többsége egyetértett a díjemeléssel, sőt az V. kerület a progresszív tarifa bevezetését javasolja, amely a parkolási idővel párhuzamosan emelkedő parkolási díjat jelentene. A kijelölt övezetekkel kapcsolatban a kerületek több változtatást is szeretnének, illetve felvetődött még az is, hogy a belső kerületekben este 8 óráig tartson a parkolási díjfizetési időszak.

Az érintett kerületek szerint is indokolt szakmailag a lakossági engedélyek kiadásának szigorítása. Ennek díjával kapcsolatban eltérnek a vélemények: a III. kerület javaslata és a rendelet összeállítóinak véleménye szerint a garázzsal rendelkezőknek a jövőben nem járna lakossági engedély. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes javaslata alapján a második lakossági engedély kiadása akkor lenne kedvezményes, ha azt környezetvédelmi szempontok, az autó környezetvédelmi besorolása indokolja.

Felvetődött a mozgássérült engedélyek kérdése is. Bár ennek szabályozása nem tartozik a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe, a Fővárosi Önkormányzat mindenképpen az azonnali szigorítást sürgeti, és ennek érdekében megteszi a kormányzati szervek felé is a szükséges lépéseket.

Hagyó Miklós az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy megbízható, ésszerű és átlátható parkolási rendet szeretne a főváros, és a parkolás minden területén véget akar vetni a visszaéléseknek. Az új rendnek egyik alappillére az a Parkolásfejlesztési Alap. Az alapot a Fővárosi Önkormányzat költségvetésén belül különítenék el, a felhasználását pedig meghatározott célhoz kötnék, amelyre egy tanácsadó testület tenne javaslatot. A testületben a főváros és a kerületek képviseltetnék magukat.

A Parking Kft. a stratégiát még tavaly december közepén, a rendelet-tervezetet pedig idén február 4-én eljuttatta az összes kerülethez, 8 szakmai, valamint 10 civil szervezethez azzal, hogy február 23-ig írásban küldjék meg a véleményüket. A kérésnek a legtöbben eleget tettek. A visszajelzések feldolgozása után a következő napokban kerül sor az első közös egyeztetésre a Fővárosi Önkormányzat hivatalában. A szóbeli egyeztetéseket márciusban folytatják le, ekkor véglegesítik a rendelet szövegét. A Fővárosi Közgyűlés számára készülő előterjesztés április elején áll össze, ekkor indul meg az önkormányzati rendelet hivatalos koordinációja. A Fővárosi Közgyűlés várhatóan április végén szavaz a rendeletről, amelynek bizonyos elemei már június 1-től életbe lépnek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr80984251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása