HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.03.09. 11:47 Utazó Kiskövet

Tanultak tőlünk az ausztrálok

Nyugat-Ausztráliában a nyugdíjasok megkapták azt, amit Magyarországon már hosszú évekkel ezelőtt bevezettek: a nyugdíjasok ingyen utaznak. A gyakorlati megvalósítás tekintetében ugyanakkor mi tanulhatnánk tőlük.

Az ausztrál állam ugyanúgy minden nyugdíjasának ingyenessé tette a helyközi utazást, mint a magyar kormány, a helyi utazást azonban nem. Ez utóbbi ugyanis a helyi önkormányzatok feladata, így a kormánynak nem volt ebbe beleszólása, és nem is erőltette rá a városokra a döntést. De van még más is, amit a magyarok eltanulhatnának. Egyrészt csak a saját államuk öregjeire vonatkozik az ingyenesség, ellenétben a magyar gyakorlattal, ahol minden 65 éve feletti uniós állampolgárnak jár ez a kedvezmény. Tehát ha egy hetvenéves norvég vezérigazgatónak békávézni vagy vonatozni támad kedve, akkor azt a magyar adófizetők (és utasok) pénzén teheti.

A legfontosabb különbséget a végére hagytam: az ingyenesség csak csúcsidőn kívül, vagyis reggel 9 és délután 15:30 között érvényes. A pesti nyugdíjasok azonban a reggeli órákban is ingyen közlekednek - és ezt meg is teszik, mert a legtöbb piac csak a reggeli órákban van nyitva, így az idősek a legnagyobb zsúfoltságban kénytelenek kerekeskocsijaikkal közlekedni. Ha az ingyenesség csak 9 után lenne érvényes, akkor szerintem a piacok is megnyújtanák a nyitvatartási idejüket. Sőt, sok idős már kora reggel elindul az orvosához, így az aktív dolgozók már nem tudnak munkaidő előtt elugrani a rendelőbe, mert túl sokat kell várniuk. Félreértés ne essék, nem akarok rosszat az idős, fáradt embereknek, de szükség volna arra, hogy számukra is kényelmesebb legyen az élet, és az aktív dolgozókat se akadályozzák a folytonos rohanásban.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr81990786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spag · http://railzone.nl 2009.03.10. 01:51:52

őszintén szólva nekem egyáltalán nem lenne szimpatikus, ha egy másik EU-s országban nem részesülnék egyenlő elbírálásban egy (utazási) kedvezményre. ez egy elég fontos alapelv, és ha kölcsönös, akkor nettó nem is lenne belőle hátrány.

a másik felvetéseddel viszont abszolut egyetértek, a kedvezmények, ha lehetséges, csak a csúcsidőn kívülre vonatkozzanak, legyen nyugdíjas, turista vagy kerékpárjegy.

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2009.03.11. 15:40:24

A kölcsönösség nekem is tetszik, de még a válság idején is gyakrabban fordul, hogy nyugati nyugdíjasok utaznak Budapestre. A nagyanyám például még sosem volt külföldön, de rendesen adózott itthon.
Vagy túl protekcionista vagyok?

spag · http://railzone.nl 2009.03.11. 23:19:03

ok, akkor legyen az, hogy nem ingyenesség van, hanem 65+ havibérlet 90%-os kedvezménnyel. Így a turistákra nem vonatkozna, és ezzel egyben az utasszámlálásból sem maradnak ki. jó terv?

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2009.03.11. 23:37:11

Isteni. :)
Lehet, hogy gonoszul hangzik, de így könnyebb lenne néhány idősödő hajléktalant is rávenni arra, hogy busz helyett inkább a szeretetszolgálatnál üldögéljenek.
süti beállítások módosítása