HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.04.08. 12:55 Utazó Kiskövet

Kirúgták a tanácsadókat

Az Index szerint kirúgtak a BKV-tól két tanácsadót, Futó Sándort és Molnár Lászlót. Futó már régóta bizalmi embernek számított a főváros és a BKV között, míg Molnárt a tavaly szeptemberben kinevezett vezérigazgató, Kocsis István invitálta az Akácfa utcába.

Az Index információi szerint Kocsis István, a BKV vezérigazgatója közölte a cég két kiemelt főtanácsadójával, Molnár László műszaki-gazdasági főtanácsadóval és Futó Sándor elnöki főtanácsadóval, hogy ki vannak rúgva. Az érintettek gyorsan betegszabadságra vonultak, egyikük esetében politikai háttéralkudozás kezdődhet.

Mint azt az Index megírta [1], Molnár László alapbére havi bruttó egymillió 424 000 forint, plusz évente legalább az éves személyi alapbérének 150 százalékára jogosult. Felmondás esetén a munkavállalót 12 havi átlagkereset illeti, ami ezek szerint meghaladhatja a 40 millió forintot is. Emellett juttatásként korlátlan mobiltelefon-használat, ingyenes utazás jár a BKV járatain (a családtagoknak is).

Molnár az energiaiparból érkezett a BKV-hoz 2008. szeptember 1-jén, Kocsis István vezérigazgatói kinevezésekor. Mostanában legtöbbször az MVM Zrt. korábbi zavaros ügyeivel kapcsolatban cikkezik róla a sajtó. Az Index úgy tudja, hogy ügyei miatt szocialista felsővezetők többször felszólították Kocsist, hogy távolítsa el a BKV-tól.

A másik főtanácsadó Futó Sándor, Tóthfalusi György SZDSZ-es igazgatósági elnök jobbkeze (Tóthfalusi korábban a fővárosi közgyűlés SZDSZ-es képviselője volt). A vezérigazgatói indoklás szerint az ugyanolyan jövedelemmel rendelkező Futónak is a spórolás jegyében kell távoznia, mint Molnárnak.

Az Index úgy tudja, hogy Futó a közlés hallatán betegszabadságra vonult. Ő, ellenben Molnárral hallani sem akar a távozásról, vagy akár a 40 millió forintot is meghaladó végkielégítés elmaradásáról. Mivel Futó az SZDSZ delegáltjának számít a BKV-ban, valószínű, hogy mozgósította kapcsolatait a város vezetésében.

Az Index kereste Kocsis István vezérigazgatót az ügyben, de még nem sikerült elérni, mint ahogyan a BKV sajtó sem kommentálja a hírt egyelőre.

Molnár László
 

Molnár László szeptember 1-én, Kocsis Istvánnal együtt érkezett a közlekedési céghez. Molnár nem először dolgozik Kocsis István „jobbkezeként”, korábban az Magyar Villamos Művek Zrt-nél és a Paksi Atomerőműnél is közvetlen beosztottjaként, gazdasági vezérigazgató-helyettesként működött. Molnár László emellett annak a Kárpát Energo nevű cégnek is az igazgatósági elnöke volt, amely többmilliárdos vállalatfinanszírozási hitelszerződést kötött 2008. márciusban az MVM-mel. Az Index birtokába került dokumentumok [2] szerint az ügyben több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel az MVM-nél lefolytatott belső vizsgálat.

Molnár annak a Nád MPS-H Kft.-nek a felügyelő bizottságában is tag volt, amely az MVM-mel közösen energianád programot indított volna. Mint az Index beszámolt róla [3], a program ügyében nemrég az MVM-nél belső vizsgálat indult, mert több milliárd forint került az állami tulajdonú óriásvállalattól offshore cégekhez.Molnár Lászlót 2008. nyarán az MVM Zrt. Kocsis Istvánt követő új vezérigazgatója, Mártha Imre eltávolította a posztjáról, s hamarosan a Kárpát Energóból és a Paksi Atomerőműből is.

Futó Sándor
 

Mint arról az Index beszámolt, Futó Sándor a bankvilágból érkezett, Tóthfalusi György SZDSZ-es igazgatósági elnök tanácsadójaként kezdett, gyorsan megkapta a BKV egyik régóta vergődő, de sokmilliárdos informatikai projektjét, és beköltözött Antal Attila vezérigazgató korábbi irodájának tárgyalójába. Futónak erős politikai hátszele van, szakmai ismeretei azonban nem túl mélyek. A már vele érintkezésbe került BKV-sok szerint a tömegközlekedést igazán nem ismeri, csak általános üzleti szemüvegen át nézi a közlekedési cég ügyeit. A szocialisták feltétlen támogatását nem élvezi: Balogh Pál szocialista képviselő legutóbb a felügyelőbizottság pénteki ülésén érdeklődött a vezérigazgató korábbi irodájának használata felől.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr771053678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása