HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.02.07. 09:15 Utazó Kiskövet

Bajban a BKV alvállalkozója

Azt sokan tudják, hogy a BKV egyik legnagyobb alvállalkozója a VT-Transman nevű cég, amely számos buszvonalat üzemeltet a fővárosban. A cég többségi tulajdonosa a brit Arriva, amelyik Európa 9 országában üzemeltet buszokat, Magyarországon összesen kettőszáz darabot. A cég a tönk szélére került az elmúlt három hónapban, BKV pedig a helyzetet kihasználva most bagóért lecserélhetné a buszflottáját.

Azok kedvéért, akik szeretnek elmerülni a cégjogi útvesztőben: az Arriva az Eurobus Investment (EI) 80 százalékos tulajdonosa, az pedig a VT-Transman többségi tulajdonosa. Az Arriva azonban közvetlenül is 49,1 százalékos tulajdonosa a VT-Trasmnannak. A maradék néhány százalék pedig a Széles Gábor-féle Videoton tulajdonában van.

Az Arrivának a mostani gazdasági válság felér egy gyomorrúgással: mivel a munkanélküliek kevesebbet utaznak, így a cégnek is egyre kevesebb utasa van. Spanyolországban például felére esett vissza az utasszám. Ezért a cég részvényeinek árfolyama tavaly november óta 694 pennyről 441 pennyre esett a londoni tőzsdén. Tetézi a bajt, hogy a Standard&Poor nevű hitelminősítő a cég részvényeit eladásra javasolja. Értékelésük szerint a részvény célárfolyama 385 penny körül van, vagyis a cég még annyit sem ér, amennyi a mostani árfolyama.

Vagyis adott egy nagy cég, amelyiknek értéke meredeken esik, azonban több ezer busza van szabadon. Ilyen helyzetben minden cégvezető azt szeretné, hogy a meglévő kapacitását új piacokon próbálja meg eladni. Ha én BKV-vezér lennék, egészen biztosan előnyös szerződést tudnék kötni akár ezer jó állapotú (esetleg vadonatúj) busz lízingelésére egy ilyen helyzetű céggel. Mindenki azt gondol, amit akar.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr14925840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.02.12. 21:45:55

Szerintem jó ötlet. Egyetértek ugyanígy a kínai "olimpiai" megmaradt buszokra, ez is jó üzlet lenne számukra.

De majd csak α-buszokat kapunk, melyek széthullanak pár év alatt...

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2009.02.13. 10:39:16

A BKV-nak és Kocsisnak égető szüksége van arra, hogy mihamarabb új buszokat szerezzen be. A cégnek azért, hogy megszűnjön a probléma, a Kocsisnak meg azért, mert határozott, tettrekész vezető hírében áll. Ha jót akar magának, minél hamarabb eredményt mutat. A gyorsaság pedig mehet a minőség rovására.
süti beállítások módosítása