HTML

Utazó Kiskövet

Írások egy sokat utazó közlekedésrajongó noteszéből

Ez megy Londonban

Linkblog

Utolsó kommentek

2009.02.06. 08:15 Utazó Kiskövet

Bevezették a mobiljegyet

Van egy szép magyar város, ahol némi vacakolás után bevezették a mobiljegyet közösségi közlekedésben. Pécsett így mostantól a Pestre tervezett rendszernél egy kicsit bonyolultabb módszerrel, de lehet venni bérletet is.

A mobilelefonos rendszert a Hedz kft fejlesztette. A használathoz először telepíteni kell egy programot a telefonra, mely Izishop névre hallgat. Ezen keresztül lehet mindenféle jegyet és bérletet venni, melyek közül a legolcsóbb a 30 percre érvényes menetjegy 220 forintért, a legdrágább pedig a felnőtt havibérlet 6060 forintért.

Az Izishopban meg kell adni a személyi vagy a diákigazolvány számát és a bérlet érvényességének kezdetét, majd vagy bankkártyás fizetéssel, vagy Izishop PIN-kóddal tudjuk megvenni a jegyet. Ezután néhány másodperccel megérkezik a jegy, számlát pedig egy linkre kattintva igényelhetünk.

Ha jön az ellenőr, a telefonon el kell indítani az Izishopot, benne a Bizonylatok menüpontra kattintva kiválaszthatjuk a jegyet, és ezt kell megmutatni az ellenőrnek. Ő pedig még kéri azt az igazolványt, aminek a számát megadtuk a vásárlásnál.

Felárat nem kell fizetni a jegyvásárlásnál, csak az adatforgalom díját kell kifizetni - ehhez viszont az kell, hogy a telefonon legyen valamilyen internet-előfizetés is.

Szóval a rendszer egy kicsit bonyolultabb, mint amit Budapestre terveznek, de legalább megcsinálták. Kiváncsi vagyok, a fővárosban mikor hagyják abba a szakmainak csúfolt, de valójában politikai indíttatású vitát a mobiljegyről, és csinálják meg végre.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kiskovet.blog.hu/api/trackback/id/tr30925780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közlekedésguru · http://kozlekedem.blog.hu 2009.02.12. 21:49:02

A félórás jegyet azért sokallom 220-ért, ha már időalapú lehetne többféle és "EU-sabb" ára.

Utazó Kiskövet · http://kiskovet.blog.hu/ 2009.02.13. 19:30:26

Azt hiszem, technikailag semmi akadálya nem volna annak, hogy - a parkolójegyek mintájára - mindenki olyan időtartamú jegyet vegyen, amilyet csak akar. De Pesten nemhogy ilyet, még fix árút sem tudnak csinálni. Illetve csinálni tudnának, csak éppen a tulajdonos akarata és a VEKE egyetértése kéne hozzá. Kiváncsi vagyok, az utóbbi társaság kinek a lekötelezettje, hogy ennyire ellenzi a bevezetést.
süti beállítások módosítása